Născut în Barcelona, ABEL TOMÀS este unul dintre cei mai respectați violoniști ai generației sale și membru fondator al cvartetului Casals, ansamblu de muzică de cameră recunoscut pe plan mondial cu apariții în cele mai renumite săli de concerte din Europa, America Latină, Statele Unite și Japonia. Abel a studiat vioara cu Zakhar Bron și Serguei Fatkouline în cadrul Școlii Superioare de Muzică „Regina Sofia” Madrid și cu Viktor Tretjakov la Hochschule für Musik Köln.

Violonistul a fost premiat în cadrul diverselor concursuri naționale și internaționale din Spania și Argentina. În calitate de artist solo, a apărut pe scenă alături de diferite orchestre, printre care se numără Orchestra Simfonică din Barcelona și Orchestra Simfonică din Tenerife, dar și alături de distinși dirijori, precum James Judd, Junichi Hirokami, Victor Pablo Perez sau Zubin Mehta. În colaborare cu pianiști ca Juan Carlos Garvayo, Orli Shaham, Eldar Nebolsin și Hyo-Sun Lim, a susținut numeroase recitaluri de vioară. De asemenea, ca muzician de cameră, a performat alături  de Gerard Caussé, Marta Gulyas, Seguro Ito și Kennedy Moretti.

La vârsta de 16 ani, Abel a fost unul dintre membrii fondatori ai Cvartetului Casals recunoscut pe plan mondial, un ansamblu de muzică de cameră cu un program complet de activități artistice, cu apariții în cele mai renumite săli de concerte din Europa, America Latină, Statele Unite și Japonia. Din 2004 cvartetul a înregistrat numeroase lucrări, exclusiv pentru Harmonia Mundi. Cvartetului i-a fost acordat Premiul Național al Muzicii Spaniole și Premiul Orașului Barcelona.

Împreună cu fratele său, Arnau Tomàs Realp și cu pianista Hyo-Sun Lim, Abel este unul din co-fondatorii Trio-ului Ludwig, cu care a înregistrat piese de Beethoven, și al cărui Concert Triplu va fi în curând înregistrat împreună cu Orchestra Simfonică a Galiciei.

Pe lângă concerte, Abel predă vioară și muzică de cameră la Școala Superioară de Muzică din Catalonia și susține cursuri de măiestrie, atât în Europa, cât și în Statele Unite.