Violist și solist vocal difonic născut în Africa de Sud, Gareth Lubbe are atât apariții solo, cât și colaborări ca muzician de cameră în întreaga Europă, America, Africa și Asia. Prima educație muzicală, primele lecții de pian și vioară, le-a primit la vârsta de patru ani, debutul său la vioară alături de o orchestră având loc cinci ani mai târziu. Adevărata dragoste față de muzica de cameră a simțit-o în calitate de pianist, performând alături de Orchestra Radio din Africa de Sud. În 1994, a avut onoarea să cânte la ceremonia de inaugurare în funcția de președinte a lui Nelson Mandela, în Pretoria.

După încheierea studiilor în Africa de Sud, Gareth a decis continuarea acestora în Germania alături de mentori precum: Peter Matzka, Gorjan Kosuta, Barbara Westphal și Cvartetul Alban Berg.

În 2005 și-a început cariera de șef de partidă (violă), mai întâi la Filarmonica Regală Flamandă din Antwerp (Phillipe Herreweghe), iar doi ani mai târziu- pe aceeași poziție- în cadrul Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, sub bagheta lui Riccardo Chailly. În cei opt ani petrecuți cu această orchestră, Gareth a început să exploreze domeniul muzical-educațional la Conservatorul „Felix Mendelssohn Bartholdy“ din Leipzig, iar în 2013 a fost numit Profesor de Vioară la Universitatea de Arte Folkwang din Essen. Gareth face parte din echipa facultății internaționale a Festivalului Anual de Muzică de Cameră din Stellenbosch, ce aduce laolaltă peste 400 de studenți din Africa și alte părți ale lumii. De asemenea, este și un oaspete obișnuit al festivalurilor internaționale desfășurate în Finlanda, Anglia, Coreea de Sud, Japonia, Brazilia, acestea fiind doar o parte din numeroasele colaborări ale artistului.

În cazul lui Gareth, tehnicile vocale multi-fonice și viola se îmbină armonios. În calitate de cântăreț armonic, Gareth concertează și susține seminarii interactive pe întreg mapamondul, traducând fenomenul tehnicii vocale multi-fonice în posibilități de reproducere a acestora cu ajutorul propriului instrument. În 2011, a susținut în mod constant ateliere de tehnici vocale multi-fonice alături de Corul „Thomas Boys” din Leipzig, proiect ce a generat reprezentații susținute chiar la mormântul lui Johann S. Bach din Biserica Thomas. Gareth a performat ca solist vocal difonic la Festivalul Salzburg și a fost invitat de către Institutul Goethe să interpreteze în cadrul unui Festival Etnic din munții Altai (sudul Siberiei), această tehnică vocală fiind dintotdeauna un element vital al muzicii din specifice acestei regiuni.

O serie de compozitori au scris lucrări special pentru tehnica sa vocală, inclusiv Sören Nils- Eichberg și recent laureatul compozitor german Bernd Franke, cel care a compus piesa muzicală Fynbos pentru solist difonic și orchestră de coarde, fiind interpretată în premieră în Stockholm, în noiembrie 2016.

Proiectele vocale și instrumentale ale lui Gareth au dus la colaborarea cu artiști precum Hayden Chisholm, Rebecca Horn, Dame Evelyn Glennie, ansamblul finlandez Pipoka și mulți alții. Cel mai recent album lansat este un duo realizat cu renumitul pianist de jazz Simon Nabatov. Piesa „Lubatov” (Leo Records) se bazează pe domenii de cunoaștere și interese comune asupra muzicii clasice moderne și a improvizației.

Gareth se simte în largul lui în lumea improvizației, iar unul dintre momentele considerate memorabile este cel în care interpretează o lucrare la o orgă din compost, în calitate de membru al Simfoniei Agriculturale, în cadrul Festivalului Stelzen Festspiele bei Reuth ce se desfășoară anual pe pajiștile și câmpiile din munții Vogtland din estul Germaniei.

Alături de pluri-instrumentistul și directorul artistic Henry Schneider, dar și de sunetistul Erwin Stache, Gareth folosește acest festival pentru a aduce laolaltă toate genurile și stilurile de artă pentru a crea muzică din orice obiect, de la o lopată și până la o instalație de muls multi-post.