Stefan Hempel este unul dintre cei mai versatili violoniști ai generației sale, câștigând numeroase premii în calitate de solist în cadrul concursurilor internaționale, cum ar fi Concursul Internațional „Max Rostal” și Concursul Internațional de Vioară Michael Hill.

Susține concerte în calitate de violonist cu trioul Morgenstern, ceea ce l-a purtat pe aproape toate continentele lumii, cu diferite debuturi pe scenele celor importante săli de concerte din lume, cum ar fi Filarmonica din Viena, Concertgebouw Amsterdam, Carnegie Hall (New York), Centrele Lincoln și Kennedy și Sala Ilshin (Seul). Experiența de muzician și-a câștigat-o cu Stephan Picard și Eberhard Feltz (muzică de cameră) la Școala Superioară de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin. După ce a predat la Școala Superioară de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin și la Universitatea de Muzică și Arte din Stuttgart, Stefan Hempel a fost numit profesor la HMT Rostock în 2010, devenind unul dintre cei mai tineri profesori universitari din Germania.

Mulți dintre studenții ai săi au obținut premii la concursuri internaționale și dețin poziții importante în orchestre renumite din Germania. Stefan Hempel cântă pe o vioară Nicolo Gagliano, construită la Napoli în anul 1754.